wyprowadzenie wzoru
Fiz: zderzenie sprężyste centralne dwóch kulek
m
1 − masa pierwszej kulki
m
2 − masa drugiej kulki
V
P1 − prędkość pierwszej kulki przed zderzeniu
V
K1 − prędkość pierwszej kulki po zderzeniu
V
P2 − prędkość drugiej kulki przed zderzeniu
V
K2 − prędkość drugiej kulki po zderzeniu
| m1 * VP12 | | m2 * VP22 | | m1 * VK12 | | m2 * VK22 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
m
1 * V
P1 + m
2 * V
P2 = m
1 * V
K1 + m
2 * V
K2
z tych dwóch równań trzeba wyznaczyć (wyprowadzić V
K1 i V
K2) z wikipedi wiem że musi być
taki wynik:
| | VP1(m1−m2)+2m2VP2 | |
VK1 = |
| |
| | m1+m2 | |
| | VP2(m2−m1)+2m1VP1 | |
VK2 = |
| |
| | m1+m2 | |
niestety gdy sam próbuję to zrobić gubię się w obliczeniach i jakieś herezje mi wychodzą czy
znajdzie się osoba która napisze krok po kroku co się robi