pole trojkata
danisi:

Pole trojkata ABC jest rowne 36. Punkt D lezy na boku BC i BD : DC = 1:3. Pole trojkata ABD
jest rowne ?
13 kwi 22:42
Eta:

|AC|= 4x
h*2x= 36 => h*x= 18
wysokość
h jest jednocześnie wysokością ΔABD
to:
| | h*|BD| | | h*x | | 18 | |
P(ΔABD)= |
| = |
| = |
| = 9 [ j2] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 kwi 00:24
rysiek: mam problem z tym samym zadaniem, nie wiem jak ci ale mi wychodzi, że pole trójkąta ABD jest
równe 4.
obliczam to tak:
IBDI:IDCI=1:3 czyli raczej:
IDCI=3 IBDI
IDCI / IBDI = 3=k
P △abc / P △abd = 32=9
P △abc=9 P △abd
36=9 P △abd
4=P △abd
więc gdzie robię błąd?
14 kwi 00:25
rysiek: okey już wszystko jasne, dzięki Eta
14 kwi 00:27