analityczna - roz
Błażej: Dane są punkty A=(1,4) B=(7,10). Wyznacz współrzędne wszystkich punktów C, należących do
prostej AB, tak aby IACI : ICBI = 2 : 1.
Zrobiłem tyle:
2x
x
Obliczyłem wektor IABI = 3 pier. z 8
x = pier. z 8
Nie wiem jak dalej...
13 kwi 21:55
aga: wiec tak, uklad rownan w ktorym AB= AC+CB; AC/CB=2/1 i juz
13 kwi 22:00
Błażej: w jakiej postaci te równania w układzie ?
13 kwi 22:06
aga: w obydwu wykorzystujesz wzor na dl. odcinka
13 kwi 22:09
aga: AB=√(7−1)2+(10−4)2 i to samo a AC i CB dwie niewiadome XiY punktu C
13 kwi 22:12
Błażej: no tak, dzięki
13 kwi 22:15
Bizon:
punkt C nie musi zawierać się w odcinku AB

!.
Współrzędne tego punktu znajdziesz jako rozwiązanie układu równań.
Jednym jest równanie na proporcję odcinków a drugim równanie prostej przechodzącej przez
punkty A i B ...
13 kwi 22:54