dla jakich wartosci parametru m
panek: dla jakich wartosci parametru m(nalezy do R) nierownosc jest spełniona przez kazda liczbe
rzeczywistą x?
13 kwi 21:42
Maciuś: zal m+2≠0 ⇔m≠−2
mnozysz razy x2+1 ⇔(m+2)x+8m<x2+1 dalej chyba dasz rade
13 kwi 21:47
Maryjusz: | −x2 + (m+2)x+8m−1 | |
| < 0
|
| x2+1 | |
x
2+1 jest zawsze większe od 0, więc wystarczy policzyć
−x
2+(m+2)x+8m−1 < 0
Dla każdego x f. ma być mniejsza ⇔ Δ<0
(m+2)
2 +32m−4<0 ⇔ m
2+4m+4+32m−4<0 ⇔m
2 + 36m < 0 ⇔ m(m+36) < 0
m∊(−36;0)
13 kwi 21:48
Bizon:
| (m+2)x+8m−x2−1 | |
| <0 zatem (m+2)x+8m−x2−1<0 x2−(m+2)x−8m+1>0
|
| x2+1 | |
ta ostatnia nierówność zachodzi dla Δ<0
Δ=(m+2)
2−4(−8m+1)=m
2+4m+4+32m−4=m
2+36m
m(m+36)<0 ... i wszystko jasne
13 kwi 21:57
panek: Gdyby nierówność była większa od zera to delta również?
13 kwi 22:07
;): Nie
13 kwi 22:08