prosze
poratujcie: Jeśli kąt α jest kątem ostrym oraz sin α=13, to ile wynosi α?
13 kwi 21:40
;): Poszukaj w tablicach najbliższa wartość do 0,333333.....
13 kwi 21:42
poratujcie: podpowiedzi A:α=30st
B:60st<α<90st
C:0st<α<30st
D:α=60st
13 kwi 21:47
ceaser I: przecież juz dostałeś odpowiedz. ≈33st
13 kwi 21:48
ceaser I: ≈19, 20 stopni
czyli C
13 kwi 21:49
;): Sinus rośnie dla kąta ostrego więc sinx = 0,5 x = 30 stopni a 0,3333... jest mniejsze od 0,5
więc jest mniejsze od 30 stopni ale większa od 0 stopni
13 kwi 22:00