:)
ko: Jeżeli drukarka kosztuje 305 zł łącznie z podatkiem VAT (22%), to ile wynosi jej cena netto?
13 kwi 21:33
Godzio:
305 = 1,22x ⇒ x = ...
13 kwi 21:34
ko: 205.
Ale czemu 122%, a nie 22% ? Nie rozumiem.. mógłbyś wyjaśnic?
13 kwi 21:37
Godzio:
305 zł to cena drukarki + podatek VAT, cena jest x, a podatek 22%x więc:
x + 22%x = x + 0,22x = 1,22x = 305
13 kwi 21:38
Maciuś: 305−122%
| | 100*305zl | |
x−100% ⇔ x= |
| |
| | 122 | |
13 kwi 21:38
ko: mhm, dzięki bardzo
13 kwi 21:38
Maciuś: cena netto =250zl
13 kwi 21:39
ceaser I: stare zadanie, vat 23 %
13 kwi 21:51
Maciuś: hehe
13 kwi 21:52