wielomiany
3mps!: Trzy pierwiastki wielomianu W(x)=x3+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Wyznacz p i q
13 kwi 21:00
Godzio:
W(x) = (x − a)(x − (a + 4))(x − (a + 8)) −− wymnóż i przyrównaj współczynniki, trochę
pracochłonne ale chyba dasz rade
13 kwi 21:02
3mps!: no pracochlonne juz tak probowałem i mi sie nie zgadzało cos, ale sprobuje jeszcze raz
a czy powinienem oposcic te wewnetrzne nawiasy?
a czy ty zdajesz teraz mature?
13 kwi 21:09
Godzio:
Powinieneś

(x − a)(x − a − 4)(x − a − 8)
Tak zdaje
13 kwi 21:16
Godzio:
Po wymnożeniu wyszło :
x3 − x2(3a + 12) + x(3a2 + 24a + 32) − a3 − 12a2 − 32a
3a + 12 = 0 ⇒ a = −4
p = 48 − 96 + 32 = − 16
q = 64 − 192 + 128 = 0
13 kwi 21:23
3mps!: no to tak samo wyszło mi za drugim razem tylko ze ja pozniej liczyłem delte tam rzy p i q a
wystarczylo za a podstawic −4
ja tez ale słabo mi idzie z geometrii i z prawdopodobienstwa dzieki za wyjasnienie mojego
problemu
13 kwi 21:32
Siwy: Mi po wymnożeniu wyszło:
x3 − x2(3a + 12) + x(3a2 + 24a + 24) − a3 − 12a2 − 32a
Co daje:
p = −24
q = 0
2 maj 21:41