wymierne
zuzka: Może ktoś to sprawdzić czy jest dobrze

?
1)Rozszerz ułamki uzupełniając licznik lub mianownik
| | 4x−5 | | | |
a) |
| =tu trzeba wpisać= |
| |
| | 3x | | 6x2−3x | |
ja zrobiłam tak
| 4x−5 | | (4x−5)(4x+5) | | 16x2+25 | |
| = |
| = |
| |
| 3x | | 3x(2x−1) | | 6x2−3x | |
| | 2(x−3) | | 2(x−3)*4(x−3) | | 8(x−3)2 | |
b) |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4*2(x−3) | | 8(x−3) | |
13 kwi 20:56
Zandi: i to sie rowna w b (x−3)
13 kwi 20:58
Izka: w a chyba powinnas licznik pomnozyc (4x−5)(2x−1)
13 kwi 20:58
zuzka: czyli wszystko jest ok oprócz tego przykładu A ?
13 kwi 21:01