matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PLIS!!!
cyla71:
PLIS
!∫Wstożku tworząca o długości 10√2 jest nachylona do płaszczyzny podstawy 45%. Oblicz objętość tego stożka
13 kwi 20:47
dero2005:
przy załozeniu że pochylenie jest 45
o
a nie 45%
h
= sin45
o
=
√
2
2
10
√
2
h = 10
r
√
2
= cos 45
o
=
10
√
2
2
r = 10 V =
1
3
πr
2
*h =
1
3
π*10
2
*10
1000π
V =
3
13 kwi 21:30