twierdzenie Bezout
Kejt:
a) reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+2 wynosi 7, a reszta z dzielenia tego wielomianu
przez x−1 wynosi 1. Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x+2)(x−1).
b) Reszta z dzielenia wielomianu V(x) przez x−3 wynosi −45, a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez x+1 wynosi −1. Znajdź resztę z wielomianu W(x) przez wielomian x2−2x−3.
Gdyby ktoś mógł objaśnić jak to zrobić.. wystarczy a) z b) powinnam sobie już poradzić.
13 kwi 20:42
Zandi: w(−2)=7
W(1)=1
W(x)=ax2+bx+c
i musisz zrobic uklad rownan i obliczyc
13 kwi 20:47
Eta:
a) W(−2)=7 i W(1)= 1
reszta z dzielenia W(x) przez (x+2)(x−1) musi być stopnia co najwyzej pierwszego
czyli R(x)= ax+b
to: a*(−2)+b=7
a*1+b=1
rozwiąż ten układ równań
b) tu dodatkowo zauważ,że x
2−2x−3 = ( x −3)(x+1)
i teraz podobnie jak w a)
13 kwi 20:49
Godzio:
Jeśli wielomian W(x) dzieli się przez dwumian (x − a) dając resztę R(x) to można to
symbolicznie zapisać:
W(x) = Q(x) * (x − a) + R(x)
I teraz wstawiając w miejsce x → a otrzymujemy:
W(a) = Q(a) * (a − a) + R(a) ⇒ W(a)
Dlatego będzie:
W(−2) = 7
W(1) = 1
Szukając reszty z dzielenia przez wielomian (x + 2)(x − 1) zapisujemy to tak:
W(x) = G(x)(x + 2)(x − 1) + ax + b −−− reszta może być co najwyżej o jeden stopień mniejsza
niż wyrażenie przez które dzielimy, korzystając z danych tworzysz układ równań:
W(−2) = 7
W(1) = 1
7 = −2a + b
1 = a + b
Rozwiązujesz i podajesz odpowiedź, myślę że teraz będzie to jasne
13 kwi 20:51
Kejt: wyszło..dziękuję bardzo.
13 kwi 21:35