Pomocy prosze
maciek: Prosta 4x +y−5=0 . jaka jest prostopadla do tej prostej?
13 kwi 20:37
Maciuś: przeksztalc do postaci ogolnej y=−4x+5 prosta prostopadla to taka kdzie wpolczynnik przy a
| | −1 | | 1 | |
(y=ax+b) w tym przypadku =−4 odwrocisz tj |
| i zmienisz znak na przeciwny ⇔y= |
| +5 |
| | 4 | | 4 | |
13 kwi 20:41
:>: A jest jakiś punkt przez który musi przechodzić?
jeśli nie to jest to poprostu
13 kwi 20:42
;): u→ = [−1,4]
−x + 4y + C = 0
13 kwi 20:43
kofi : Zgadzam się z "Maciusiem"
13 kwi 20:48
prosze: a nie powinno byc y =−14x?
13 kwi 20:51
:>: nie..
wzór tej prostej maćka to y=−4x+5, aby prosta byla prostopadla to a musi byc odwrotne i z innym
13 kwi 20:53
Eta:
| | 1 | |
ogólnie: y= |
| x +b , b€R |
| | 4 | |
13 kwi 20:55
prosze: mam do tego zadania 4 odpowiedzi A:14x−5
B:−14x
C:−4x
D:4x+5
13 kwi 20:56
Maciuś: | | 1 | |
nie ma okreslonego punktu to byl tylko przyklad ogolnie ma byc y= |
| x +b tak jak napisal |
| | 4 | |
Eta chodzi tylko o to ze odwracasz i zmieniasz znak wpolczynnik stojacy przy x
13 kwi 20:57
:>: | | 1 | |
to bierz A bo jak widzisz tylko tam a = |
| |
| | 4 | |
Prostopadłość zależy TYLKO od a, jeśli nie masz podanego punktu, przez który musi przechodzić
prosta to b jest dowolne
13 kwi 20:58
Maciuś: odpowiedz A
13 kwi 20:58