Ciągi
Kinga: Znajdź x gdy liczby x, x−8, 4 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
13 kwi 20:28
13 kwi 20:30
Kinga: dzięki
13 kwi 20:34
Maciuś: | | x−8 | | 4 | |
moge dac ci wskazowke |
| = |
| |
| | x | | x−8 | |
13 kwi 20:35
Natalia L.: Nie korzystaj z wzorow. Poprostu wejdz na lekcje, siadz w pierwszej lawce po 5 minutach
zanurkuj pod lawke i zacznij robic dobrze nauczycielowi. Sposob prosty i latwy sprawdzony w
mojej klasie. Zycze powodzenia
13 kwi 20:41
Kinga: czyli daje rozwiązać to ?
bo ja zrobiłam to tak, że (x−8)2=4x i rozwiązałam to i wyszło mi równanie kwadratowe : x2 +
6x+64=0
ale z tego równanie delta wychodzi na minusie
13 kwi 21:02
Maciuś: cos w obliczeniach zle zrobilas x2−4x+64=0 oblicz takie rownanie
13 kwi 21:04
Maciuś: ups to ja zle zrobilem x2−20x+64=0
13 kwi 21:06
Maciuś: (x−8)2=4x⇔x2−2*8*x+64=4x⇔x2−16x+64=4x⇔x2=20x+64=0
13 kwi 21:08
Kinga: oki dzięki

już mi wyszło
13 kwi 21:08
Maciuś: √Δ=12 x1 , x2 dasz rade wygladasz na bystra dziewczyne
13 kwi 21:09
Kinga: nom wyszło
13 kwi 21:10