chemia
aga: chemia z matmy

pomocy

!
Mocny plyn chlodzacy zawiera 18% alkoholu, slaby plyn zawiera 10%alkoholu. ile litrow kazdego
plynu nalezy wymieszac aby otrzymac 20 l mieszanki 15%. nie mam pojecia jak sie do tego zabrac
13 kwi 20:28
Zandi: tu chyba trzeba to na proporcje jakos zrobic
albo moze
x18%+y10%=xy15%
13 kwi 20:57
Zandi: nie znam sie zbytnio ale jakos tak bym to wykombinowala
13 kwi 20:57
Godzio:
x + y = 20
18%x + 10%y = (x + y)15%
13 kwi 20:58
aga: dzieki baaaaardz

! zycie uratowane
13 kwi 21:06