To zadanie z ciągów
Kinga_: Proszę o pomoc

Lewa strona równania 3+9+15+...+x=432 jest sumą wyrazów pewnego ciągu
arytmetycznego. Rozwiąż to równanie.
13 kwi 20:24
;): a
1 = 3 r = 6 S
n = 432 a
n = 6n − 3
13 kwi 20:26
Kinga: dzięki

bo mi coś źle wyszło jak robiłam
13 kwi 20:30
;): Pamiętaj że n ∊ N+
13 kwi 20:32
Kinga: oki
13 kwi 20:34
Natalia L.: Nie korzystaj z wzorow. Poprostu wejdz na lekcje, siadz w pierwszej lawce po 5 minutach
zanurkuj pod lawke i zacznij robic dobrze nauczycielowi. Sposob prosty i latwy sprawdzony w
mojej klasie. Zycze powodzenia
13 kwi 20:41
Bizon: ciąg arytmetyczny gdzie a
1=3 r=6
| | a1+an | |
an=a1+(n−1)r Sn= |
| n
|
| | 2 | |
| | 3+3+6(n−1) | |
432= |
| n 432=[3+3(n−1)]n 432=3n+3n2−3n 144=n2
|
| | 2 | |
w warunkach zadania n=12
x=a
12=3+11*6=69
x=69
13 kwi 20:48
Kinga: dzięki Bizon

*
13 kwi 20:56