geometria podział trójkątów
Samira: Bardzo proszę o pomoc:
Wyznacz miary kątów w trójkącie wiedząc, że:
a) pozostają w stosunku 1 : 2 : 3
b) jeden z kątów ma miarę 720, a drugi jest dwa razy większy od trzeciego. Jaki to trójkąt?
I bardzo prosiłabym też o króciutkie chociaż wyjaśnienie.
13 kwi 20:19
Eta:
a) α+2α+3α= 180o
dokończ........
b)
α=72o
β −− miara trzeciego
2β −−− miara drugiego
α+β+2β= 180o
β=........
2β=.........
taki trójkąt jest równoramienny
13 kwi 20:27
Samira: czyli 6α = 180o / : 6
α = 30o
1*30=30o
2*30=60o i tak dalej.. ?
13 kwi 20:30