Całki kilka zadań
Adam: Witam
Czy potrafi ktoś rozwiązać następujące zadania z całek
1 .∫ sinx − cos7xdx
2. ∫ ex(x2−3)dx
3. ∫ ln5x/x *dx
4. ∫ 5x−16/x2−4x+3 *dx
5. ∫ x3+2x−6/x2−1 *dx
6. ∫ x/x2−6x+10 *dx
7. ∫ 3x−4/x3+x *dx
8. ∫ 1/√−x2+6x−8
Jezeli mozna to prosiłbym o rozpisanie tego tak "łopatologicznie" lub chociaż wskazówki jak to
rozwiązywać
Pozdrawiam
13 kwi 19:59
Grześ: 1 ∫ sinx − (1−sin2x)3*cosx dx = ∫ sinx dx − ∫ (1−sin2x)3*cosx dx
podstawienie: t=sinx dt=cosx dx
∫ (1−t2)3 dt
13 kwi 20:02
Grześ: 2. Przez części dwa razy
13 kwi 20:02
Grześ: 3. podstawienie:
t=lnx
13 kwi 20:03
Grześ: 4 i 5. rozkład na ułamki
6. mianownik zwiń tak: x2−6x+9+1=(x−3)2+1
13 kwi 20:05
Adam: Grześ a masz może pomysł jak rozwiązać zadanie 7 i 8?
A i jeszcze odnosnie 6 to mozna sobie tak zmieniać mianownik ?
Jeszcze jezeli mozna to prosiłbym o podanie wyników bo nie wiem czy dobrze to zrobie oczywiscie
jezeli to nie jest problemem dla ciebie
Pozdrawiam
13 kwi 20:14