Ile wyrazów ciągu
Pawcio: Oblicz ile wyrazów ciągu an=5n−16 jest mniejszych od 100 an=a1(n−1)*r. Jak to rozwiązać .nic
nie kumam.jakich wzorów użyć
13 kwi 19:56
Maciuś: n∊N ?
13 kwi 20:04
Maciuś: n∊N+ ?
13 kwi 20:04
Eta:
a
n <100 i n€N+
rozwiązujesz nierówność 5n −16 <100=> 5n < 116
czyli
n< 23,2 i wybierasz liczby naturalne N+ z tego zbioru
n={ 1,2,3,....,23}
23 wyrazy tego ciągu są mniejsze od 100
Sprawdzenie:
dla n= 24 mamy 5*24 −16= 120 −16 = 104 >100
dla n =23 mamy: 5*23−16= 115 −16= 99 <100
13 kwi 20:06
Maciuś: Eta mistrzu mam do Ciebie pytanie
13 kwi 20:07
Eta:
He he......... jakie?
13 kwi 20:08
Maciuś: widzę że ogarniasz ostro

matura tuż tuż a ja tak o nie czuje sie na silach masz jakies rady
jak to ogarnać fajnie milo

moze masz jakies fajne materialy pod mature podstawoa , ja duzo
rozumie .ale sa zadania ktore ty miazdzysz a ja tylko "he" skad to sie bierze . Brakuje mi
takich twierdzen itp bez tego ani rusz .; Pomoz jak mozesz
13 kwi 20:13
Pawcio: Co jest z tymi znakami mniejszosci i większości
13 kwi 20:19
Pawcio: Co jest z tymi znakami mniejszosci i większości
13 kwi 20:25