kilka zadań
seba: 1.) Oblicz:
y = √8−4x
2.) Napisz wzór funkcji, której wykres przechodzi przez punkty A = ( 5,3 ) i B = ( −2, −3 )
3.) Dana jest funkcja y = (2 − 4p)x + 5 −6q
Dla jakich wartości parametrów p i q funkcja :
a.) jest malejąca
b.) przecina oś OY w jej ujemnej części.
6.) Zapisz funkcję którą otrzymasz w wyniku :
a.) przesunięcia funkcji 3/4 x2 o 5 jednostek w prawo i 4 jednostki w górę.
b.) odbicia symetrycznego funkcji y= −3x + 2 względem osi OX i OY
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
13 kwi 19:50
kofi : Zad. 2
A −> x=5, y=3
B −> x=−2, y=−3
ogólny wzór funkcji: y=ax+b
układ równań:
3=5a+b
−3=−2a+b
5a+b=3
b=3−5a
−2a+b=−3
−2a+3−5a=−3
−7a=−6
a=6/7, czyli b=3−5*6/7=3−30/7=21/7 − 30/7= −9/7
czyli wzrór funkcji: y=6/7x−9/7
pozdrawiam
13 kwi 20:04
kofi : Zad. 3
a)funkcja jest malejąca dla a<0, tutaj a=(2−4p)
2−4p<0
−4p<−2
4p>2
p>1/2
b) przecina os OY w ujemnej czesci czyli b<0, tutaj b=5−6q
5−6q<0
−6q<−5
6q>5
q>5/6
13 kwi 20:11
seba: Wielkie dzięki, uwielbiam tą stronę.
13 kwi 20:13
kofi : Zad. 6
a) f(x)= 3/4(x−5)2+4, bo f(x)=a(x−p)2+q, przesuwamy o [p,q]
b) symetria wzgledem OX to y=−f(x), czyli y= −3x + 2
y= −(−3x+2)
y= 3x−2
symetria wzgledem OY to y =f(−x), czyli y= −3x + 2
y= −3(−x)+2
y= 3x+2
13 kwi 20:31
kofi : Zad. 1
√8−4x=√4(2−x)=2√2−x, czyli 2−x≥0
−x≥−2
x≤2
13 kwi 20:40