Równanie
Grzegorz: jak poradzic sobie z takim równaniem? nie wiem jak dzielic przez 5
13 kwi 19:50
;): | | 816 + 425 | |
Zakładam że tam jest |
| |
| | 5 * 1612 | |
| 248 + 250 | | 248 * 5 | |
| = |
| = 1 |
| 5 * 248 | | 5 * 248 | |
13 kwi 20:02
bart: obstawiam ze zaraz bedzie pytanie : skad?
13 kwi 20:10
;): Mam nadzieje że nie
13 kwi 20:12
Eta:
Ja też.........
13 kwi 20:12
;): A ja mam cichą nadzieję że nie będzie tego pytania
13 kwi 20:15
Grzegorz: Skąd

sie w liczniku wzielo 2
48?
13 kwi 20:41
Grzegorz: a nie, moje nie dopatrzenie, czekajcie..
13 kwi 20:42
Grzegorz: pomyliłem sie w liczeniach, ale nie rozumiem skąd sie wzielo 5 w liczniku ?
13 kwi 20:44
;): Kurdę a miałem nadzieje

2
48 + 2
50 wyciągasz przed nawias 2
48(1 + 4) = 2
48 * 5
13 kwi 20:46
Grzegorz: | | 1 | | 2 | |
powiedzcie mi co zrobić jeśli potęgą jest ujemny ułamek np 5 d0 − |
| i − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
i jeśli ułamek jest podniesiony do potęgi ułamka dodatniego i tak jak wyżej, − |
| i |
| | 2 | |
13 kwi 20:46
;): 5−12 O coś takiego chodzi?
13 kwi 20:47
Grzegorz: tak, własnie o to
13 kwi 21:00
Grzegorz: wyciągasz przed nawias 248(1 + 4) = 248 * 5
możesz mi wytłumaczyć jak z 250 zrobiło się 248(1 + 4) ?
13 kwi 21:05
Grzegorz: ok już wiem.
prosze o wytłumaczeni to z potęgami
13 kwi 21:08
;): 5−12 = 1512 = √15
13 kwi 21:16