Prawdopodobieństwo; Pytanko
Kiedy mam wiedzęc ,ze mam zastosować wzór
a) P(A n B)=P(A) + P(B) czy b)P(A u B)=P(A) + P(B) − P(A n B)
we wzorze a) jest napisane "jeśli (A n B)=Φ czyli czesc wspolna A i B , czyli wnioskuje z
tego ,ze
A ≠ B czyli (−> obrazek) prawda?
Trudne to jest potrafi mi ktoś bardziej wyjaśnić?
1/ P(A U B) = P(A) + P(B) , bo A n B = zb. pusty ( zd. A i B się wykluczają
2/ P(A U B)= P(A) +P(B) − P(A n B), bo jest AnB
| 1 | ||
P(A U B)= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 7 | 1 | |||||
P(A) +P(B) = | + | = | ≠ | |||||
| 4 | 3 | 12 | 2 |
?To by nie było wiadomo czy są rozłączne,
prawda?