.
ukasz: | | π | |
Miary dwóch kątów trójkąta wynoszą |
| i {π}{5}. Oblicz miarę trzeciego kąta. Odpowiedź |
| | 6 | |
podaj w stopniach.
13 kwi 19:37
katrinna01 : Sposób I
Ponieważ suma kątów w trójkącie jest równa ∘ π = 180 , więc trzeci kąt ma miarę
π − π− − π− = π − 5π− − 6π− = 19π−= 6 5 30 3 0 3 0 19− ∘ ∘ = 30 ⋅180 = 114 .
Sposób II
Tym razem najpierw zamieńmy miary kątów na stopnie.
∘ π−= 180−−= 30∘ 6 6 π 180∘ −−= −−−−−= 36∘. 5 5
Zatem trzeci kąt ma miarę
180∘ − 30∘ − 36∘ = 1 14∘.
13 kwi 19:39
katrinna01 : | | π | | π | | 5π | | 6π | | 19π | | 19 | |
π− |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| * 180stopni=114stopni |
| | 6 | | 5 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | |
13 kwi 19:49