działania z notacją wykładniczą
żaba: Witam. Mam taki problem z działaniem, prosiłabym o wytłumaczenie i obliczenie
| | 6*1024 * 52 | |
6,67*10−11 * |
| |
| | (64*105)2 | |
serdecznie dziękuje
13 kwi 19:31
żaba: Mógłby mi ktoś pomóc ?
13 kwi 19:44
M4ciek: Tak moment
13 kwi 19:44
M4ciek:
| | 6*1024 * 52 | |
6,67 * 10−11 * |
| = |
| | (64 * 105)2 | |
| | 6,67 * 6 * 52 * 1013 | | 2081,04 * 10−13 | |
= |
| = |
| = |
| | 642 * 1010 | | 4096 * 1010 | |
= 0,508 * 10
−23 = 508 * 10
−26
13 kwi 19:50
M4ciek: Taki wynik
13 kwi 19:51
żaba: nie wiem nie mam pojęcia. Nie było mnie na lekcji
z działania na lekcji wynika że :
| | 6*1024 * 1 | | 40,02 * 1013 | |
6,67*10−11 |
| = |
| = 9,8 nie wiem w ogóle |
| | (64*105)2 | | 4096 | |
skąd to wszystko się bierze bo to z fizyki
13 kwi 19:53
ICSP: zapisz w notacji wykładniczej.
13 kwi 19:54
żaba: a nie tam jest 103 potem przesunięte przecinki
13 kwi 19:55
żaba: ale to jest właśnie tak napisane działanie z lekcji.
13 kwi 19:56
M4ciek:
Tam jest w liczniku jeden czy 52 ?
13 kwi 19:59
żaba: to pierwsze działanie jest do obliczenia ale ja już je rozkminiłam, dziękuje
13 kwi 20:00