przekształcanie
problemowy licznik: Przekształć ułamek 2x−1/x2+2x na ułamek o liczniku
a)2x2−5x+2
B)2x2+3x−2
C)2x3−x2−2x+1
13 kwi 19:14
andairka: Należy nowy licznik podzielić przez 2x−1 i przez otrzymany iloraz rozszerzać ułamek
(2x2−5X+2):(2x−1)=x−2
− (2x2− x)
−−−−−−−−−−−−−−−−
= −4x+2
−(−4x+2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
13 kwi 19:23
dsfsf: 2x2 + 3x − 2 / 2x − 1
10 wrz 21:40
Mila: | 2x−1 | | 2x2−5x+2 | |
| = |
| |
| x2+2x | | (x2+2x)*▭ | |
mianownik należy pomnożyć przez taie wyrażenie, przez które pomnożono (2x−1)
czyli, tak jak
anda.. zapisał.
b)(2x
2+3x−2):(2x−1)=x+2
| 2x−1 | | 2x2+3x−2 | |
| = |
| |
| x2+2x | | (x2+2x)*(x+2) | |
11 wrz 00:11
Mila:
| 2x−1 | | 2x3−x2−2x+1 | |
| = |
| |
| x2+2x | | (x2+2x)*Δ | |
(2x
3−x
2−2x+1):(2x−1)=(x
2−1)
| 2x−1 | | 2x3−x2−2x+1 | |
| = |
| |
| x2+2x | | (x2+2x)*(x2−1) | |
11 wrz 00:16