Rowniania prostych
Makaronaal: Prosze serdecznie o pomoc:
Mam napisac równainia prostych, które zawierają wysokości tr ABC
A=3,1
B=6,2
C=3,5
prosze o wyjasnienie
13 kwi 18:29
:>: Wyznaczasz prostą przechodzącą przez pkt A i B, wyznaczasz prostą prostopadłą do niej i
przechodzącą przez punkt C, to jest równianie prostej zawierającej wysokość wychodzącą z
wierzchołka C.
Pozostałe wysokości analogicznie
13 kwi 18:39
Makaronaal: A jakie tam jeszcze wysokości będą? xd?
13 kwi 18:44
13 kwi 18:49
:>: no jeszcze będzie wysokość wychodząca z wierzchołka B na prostą AC i z wierzchołka A na prostą
CB
13 kwi 18:51
:>: prosta AB:
1=3a
prosta prostopadła do AB, przechodząca przez punkt c
a=−3
C(3,5)
5=(−3)*3+b
5=−9+b
b=14
y=−3x+14
Pozostałe podobnie
13 kwi 18:59
Makaronaal: Czyli jeszcze wyznaczyc te wysokości dwie,tak?
Tylko, one stykają się pod kątem prostym?
czyli bd korzystal z tego warunku ze a1*a2=−1? tak?
13 kwi 19:09
:>: Tak, wysokość musi przecież padać na przeciwległy bok pod kątem prostym

Jeśli proste są prostopadłe to współczynnik a (przy x) jest odwrotny i ma inny znak
13 kwi 19:13
Makaronaal: wiem, wiem − to wiem
13 kwi 19:15
Makaronaal: Dobra, to zczailem, teraz prosta AC wyznacze i wysokosc padajaca z punktu B, dobrze mysle?
13 kwi 19:34
Makaronaal: Wyliczylem all, tylko mi brakuje AC i punktu A w nije, no nie, bo z ukladu rownan jest
sprzecznosc 4=0 i potem co mam zrobic, za a=1 za b=0 i obliczyc, to wychodzi ze y=−2, a ma
wyjsc 2, to nie wiem..
13 kwi 19:57
Maciuś: makaronaal widze ze sam sobie pomagasz

hehe niezly monolog
13 kwi 20:09
Makaronaal: xd
13 kwi 20:13
Makaronaal: 3,5H mordowania sie, ale doszedlem w koncu do rozwiazania
13 kwi 20:13
Maciuś: I o to chodzi najlepiej tak teraz zczailes na maksa metoda prob i bledow
13 kwi 20:26
Makaronaal: No wlasnie i to jest tez piekne, ze ktos odpisze to w ciagu 1,5−2 minut, asle nic z tego nie
wiem. a wlasnie cholera, mam taka nauczycielke, co wlansie nie sprawdza zadania domowego, ale
z negi pyta.. wiec..
14 kwi 14:18