zadanie
Pola trójk podobnych:

Proszę o pomoc w z robieniu takiego zadania

Odcinek A
1B
1 jest jest równoległy do odc AB
Oblicz stosunek pola trójkata A
1B
1C do pola trójkąta
tam jest 2,5
13 kwi 18:28
Pestek: 4/2,5 = k
k=1,6
stosunek pola to k2 więc (1,6)2 czyli 2,56
13 kwi 18:31
Pola trójk podobnych: w odpowiedziach jest że stosunek wychodzi 25:64
13 kwi 18:34
Pola trójk podobnych: pomocy
13 kwi 18:38
Pestek: można zapisać tak na odwrót:
stosunek pola małego do dużego
2,5/4 = 0,626 =k
k2= (0,625)2 = 0,390626 co daje 25:64(przy zapisie w ułamku)
13 kwi 18:40
13 kwi 18:43
Pestek: te dwie krechy to 11?
13 kwi 18:43
Pola trójk podobnych: nie
13 kwi 18:44
Pola trójk podobnych: tak jest w zadaniu tzn na rysunku
13 kwi 18:45
Pestek: a jakies dane są?
13 kwi 18:45
Pola trójk podobnych: nie ma żadnych
w odpowiedziach jest stosunek 1:4
13 kwi 18:46
Pola trójk podobnych: ?
13 kwi 18:46
Pola trójk podobnych: wiesz o co tu chodzi?
13 kwi 18:48
Pestek: to co te dwie krechy oznaczają?
13 kwi 18:49
Pestek: bo jęslki jedenaście to wtedy
k = 11/22 = 1/2
k2 = 1/4 co daje 1:4
13 kwi 18:51
Pola trójk podobnych:

yyy nie pamiętam za bardzo ale chyba że boki są równoległe
o dobra zostawmy ten przykład
a ten?
13 kwi 18:52
Pestek: k = 2a/5a = 2/5
k2 = 4/25 stosunek 4:25
13 kwi 18:53
Pola trójk podobnych:

jeszcze ten ostatni najtrudniejszy

tu też sa kreski
w odpowiedziach stosunek to 1:9
13 kwi 18:56
Pestek: czyli 11
a więc:
k = 11/33 = 1/3
k2 = 1/9 a więc 1:9
13 kwi 18:57
Pola trójk podobnych: 
dzięki
13 kwi 18:59
andairka: Te dwie krechy na odcinkach oznaczają, że są to odcinki o równych długościach
13 kwi 19:01
andairka: k=1/3=1/3
k2=1/9
13 kwi 19:03
andairka: a w poprzednim przykładzie z kreskami k=1/2 czyli k2=1/4
13 kwi 19:04