przekształcanie
misiaczek: Przekształć ułamek 2x+3/2x−3 na ułamek o mianowniku
A)4x2−9
B)4x2+9−12x
C)2x2+x−6
13 kwi 18:13
andairka: a) u (2x+3)(2x−3)*u(2x+3)(2x+3)=u(4x2+12x+9)(4x2−3)
13 kwi 18:35
misichel: co to jest te u bo nie pamiętam
13 kwi 18:46
andairka: u to ułamek spróbuję inaczej
(2x+3)/(2x−3)*(2x+3)/(2x+3)=(4x2+12x+9)/(4x2−9)
13 kwi 18:49
misichel: teraz kumam
13 kwi 18:52
misichel: a ten przykład b? bo c spróbóje samemu
13 kwi 18:55
andairka: b) (2x+3)/(2x−3)*(2x−3)/(2x−3)=(4x2−9)/(4x2−12x+9)
c) (2x+3)/(2x−3)*(x+2)/(x+2)=(2x2+7x+6)/(2x2+x−6)
13 kwi 18:55
misichel: ok dziękuję miałem z tym problem a teraz spróbóje sam trochę przeciwczyć
13 kwi 18:57