matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że pole równoległoboku wyraża się podanym wzorem.
Angie:
Uzasadnij, że pole równoległoboku o bokach a i b i kącie ostrym α wyraża się podanym wzorem: P=a*b*sinα
13 kwi 17:38
Godzio:
h
sinα =
a
h = asinα P = bh = absinα
13 kwi 17:53