Wzory Vieta
Maarcin: x13−x23
x13+x23
Jak to sie robi ze wzorów vieta?
13 kwi 17:32
13 kwi 17:37
Max: Δ=b2−4ac
13 kwi 17:37
ukasz: x
13 − x
23 = (x
1 − x
2)(x
12 + x
1x
2 + x
22) = (x
1 − x
2)(x
12 + 2x
1x
2 + x
22) −
x
1x
2 = (x
1 − x
2)(x
1 + x
2)
2 − x
1x
2 = − i nie mam pomysłu co dalej
13 kwi 17:39
:>: x13+x23 = (x1+x2)(x12−x1x2+x22) = (x1+x2)[((x1+x2)2−2x1x2−x1x2)] =
(x1+x2)[(x1+x2)2−3x1x2]
13 kwi 17:41
:>: Dla różnicy sześcianów doszedłem do tego co ukasz

Ale dla sumy masz juz wszystko
13 kwi 17:42
ICSP: a
3 + b
3 = (a+b)(a
2+ab+b
2)
a
2+b
2 = (a
2+b
2) − 2ab. Jakiś problem

(a+b)(a
2+ab+b
2) = (a+b)(ab + (a
2+b
2) − 2ab))
13 kwi 17:50
ICSP: widać ze wzorów nie znam. W drugim nawiasie powinien być −
13 kwi 17:53
Godzio:
x
1 − x
2 nie da się przedstawić za pomocą Viete'a
13 kwi 17:54