Wzór ogólny ciągu.
Amy: Proszę o podanie wzoru ogólnego ciągu :
1,4,9,16,25,...
mam tylko tyle napisane w zadaniu.
13 kwi 17:25
konrad509: an=a1+(n−1)r
a1=1
r soibie policz, podstaw wszystko do wzoru, uprość i masz wzór ogólny
13 kwi 17:29
konrad509: Sorry, źle. To nie jest ciąg arytmetyczny..
13 kwi 17:30
Amy: kurde, kurde... więc muszę to podstawic pod ?
Hm. Polecenie brzmi : PODAJ WZÓR OGÓLNY CIĄGU
13 kwi 17:31
konrad509: Wzór ogólny na pewno będzie an=n2. Tylko nie wiem jak do tego dojść.
13 kwi 17:33
Amy: Hm... wyobraźcie sobie, że na prawie 40 zadań te jest uznane za te łatwiejsze i jest 4rte.

br
13 kwi 17:36
:>: Konrad dobrze napisał
a
n=n
2 i nie ma co tu dochodzić do tego, bo to widać
13 kwi 17:44
konrad509: No tutaj akurat widać, ale co z takim ciągiem zrobić w którym tego nie widać?
13 kwi 17:52
Amy: tak to widac, a jak zrobiłbyś podpunkt :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
e) |
| , |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 81 | | 243 | |
| | 1 | | 1 | |
f) 2, 2 |
| , 2 , 2 |
| , 2 |
| | 2 | | 3 | |
13 kwi 17:52
13 kwi 17:56
:>: na f) nie mam pomysłu
13 kwi 18:00
ICSP: 2 dla n nieparzystych
a
n =
| | 2 | |
2 + |
| dla n parzystych |
| | n+2 | |
13 kwi 18:10
Godzio:
ICSP spróbuj zapisać to tak aby było to wyraz ogólny dla dowolnego n, a nie konkretnego
13 kwi 18:17
Godzio:
Ja wymyśliłem takie cudo:
| | 2 | |
an = 2 + |
| * sgn( n *(−1)n + n) |
| | n + 2 | |
13 kwi 18:26
konrad509: an=19(−n3+9n2−23n+33)
13 kwi 18:26
konrad509: Znowu głupotę napisałem. To wyżej jest źle.
13 kwi 18:27
Godzio:
Dobrze jest, jestem ciekaw jak wpadłeś na takie coś
13 kwi 18:28
konrad509: an=2n+(−1)n+5n+2
13 kwi 18:29
13 kwi 18:32