jacek: wyznacz dziedzinę oraz miejsce zerowe funkcji
| | x3−x2−6x | |
f(x)= |
| |
| | x(12x−1)(x−3) | |
13 kwi 17:17
ukasz: | | 1 | |
x( |
| x−1)(x−3) = 0 − dziedzina |
| | 2 | |
f(x)=0 − miejsce zerowe
13 kwi 17:19
:>: Dziedzina:
x≠0 v x≠2 v x≠3
Miejsce zerowe:
x
3−x
2−6x=0
x(x
2−x−6)=0
x=0 v x
2−x−6=0
Δ=25⇒
√Δ=5
x=−2 v x = 3
Ostateczna odpowiedź:
Dziedzina: x≠0 v x≠2 v x≠3
Miejsce zerowe: x=−2
13 kwi 17:22
:>: ukasz: dziedzina to chyba różna od 0
13 kwi 17:22
ukasz: | | 1 | |
Racja, rózne od 0, Ale po rozwiązaniu x( |
| −1)(x−3)=0. Pomniejszamy zbiór liczb |
| | 2 | |
rzeczywistych o zbiór 3 elementowy

x∊D = R \ {0, 2, 3}
13 kwi 17:26