Obliczyc wyrazy ujemne ciągu. pierwszy i ostatni. Prosze o pomoc
Amy:
wstępnie powiem, że nie wiem jak zrobic indeks dolny, ale mam nadzieje, zer domyslicie sie jak
to ma byc

Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (aℕ)?
Oblicz pierwszy i ostatni z tych wyrazów.
aℕ=4n−15
ℕ−w indeksie.
Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie
13 kwi 17:11
ukasz: a1=4*1 − 15 = −11
a2= 8 − 15 = −7
a3=12−15 = −3
a4= 16 − 15 = 1
Pierwszy ujemny wyraz to −11, a ostatni to −3.
Nie wiem, czy o to chodziło, ale tak napisałaś to zadanie..
13 kwi 17:15
Bizon:
| | 15 | |
an=4n−15 4n−15<0 4n<15 n< |
|
|
| | 4 | |
Ujemne sa więc tylko a
1=−11 a
2=−7 i a
3=−3
13 kwi 17:16
Amy: Uhm, czyli po prostu podstawiamy? Takie zadanie mam w książce i jest one praktycznie jednym z
pierwszych, a wydaje się byc trudne. Powklejam ich pewnie jeszcze trochę, poniewaz jutrzejsza
odpowiedz z ciągów będzie moim "byc albo nie byc" dopuszczoną do matury
13 kwi 17:17
:>: 4n−15<0
Wiemy, że n ∊ ℂ, więc n=3
Obliczone już masz
13 kwi 17:18
Amy: dziękuję!

jestem taki głąbem z matmy, ze hoho
13 kwi 17:23
ja: αn=(2n−3)(2n−9)
8 mar 08:35
wredulus:
Zauwaz ze wyrazy ciagu an beda lezec na paraboli f(n)=(2n−3)(2n−9).
Z postaci iloczynowej masz od razu miejsca zerowe tejze funkcji ... robisz szkic i zaznaczasz
dla jakch CALKOWITYCH n funkcja ta przyjmuje wartosci ujemne
8 mar 08:41