awdawdwad
karolajnn: Pierwiastki x1,x2 równiania x2 −2(2m+1)x +m(m−1)=0 spełniają warunek x1<m<x2
Mógłby ktoś dla mnie to rozpisać i rozwiązać ?
13 kwi 16:55
karolajnn:
13 kwi 17:09
ukasz: Chyba nie napisałaś zadania do końca, bo nie powiedziano nawet co trzeba obliczyc, albo
udowodnić
13 kwi 17:11
karolajnn: faktycznie

. Wyznacz parametr m dla krótego: i to co wyzej napisałem.
13 kwi 17:26
karolajnn: wychodzi mi, że Δ' należy do zbioru pustego. Mógłby ktoś to rozwiązać ?
13 kwi 17:27
ukasz: nie wiem, jak warunki zapisać...
13 kwi 17:31
ukasz: x1 + x2 > m − myślisz, że to jest dobry warunek?
Δ>0
13 kwi 17:32
karolajnn: Δ>0 x1<m x2>m a≠0 to są warunki
13 kwi 17:40
Godzio:
Warunki:
Δ > 0
f(m) < 0
13 kwi 17:41
Godzio:
Δ > 0 ⇒ Δ = 4(4m
2 + 4m + 1) − 4m
2 + 4m = 12m
2 + 20m + 4 > 0
3m
2 + 5m + 1 > 0
Δ = 25 − 12 = 13
√Δ =
√13
| | −5 − √13 | | −5 + √13 | |
m ∊ (−∞, |
| )∪( |
| ,∞) |
| | 6 | | 6 | |
f(m) < 0 ⇒ m
2 − 4m
2 − 2m + m
2 − m = − 2m
2 − 3m < 0
m(2m + 3) > 0
Część wspólna i masz odpowiedź
13 kwi 17:46
karolajnn: Pomyliłes sie chyba w liczeniu Δ, powinno byc −4ac. A mógłbyś zrobić to licząc x1 i x2 i
potem to porównać ? Będzie mi łatwiej to zrozumiec.
13 kwi 18:08
Godzio:
Nie widzę u siebie błędu, a ta metoda którą chcesz prowadzi donikąd
13 kwi 18:09
karolajnn: Odopowiedz: m∊(−∞,−3)U(0;∞) Gdzieś błąd być musi.
13 kwi 18:14
Godzio:
A przykład przepisany dobrze ?
13 kwi 18:24