prostokat wpisany w okrag
Kasia: W zbiorze prostokatów wpisanych w okrag o promieniu R znajdz prostokat o najwiekszym polu.
13 kwi 16:26
Kasia: pomoze Ktoś..?
13 kwi 16:34
Wojteq66: również jestem ciekaw tego podpunktu b)

(jak rozumiem ten sam arkusz robimy

)
13 kwi 17:02
Bizon:

a
2+b
2=4R
2 a
2=4R
2−b
2
Szukane pole S=ab
S=b
√4R2−b2=
√b2(4R2−b2) w warunkach zadania szukamy
max wyrażenia y= −b
2(b
2−4R
2) y=−b
4+4R
2b
2 b
2=t y=−t
2+4Rt
| | 4R | |
ymax dla t= |
| czyli dla t=2R
|
| | 2 | |
w warunkach zadania b
2=2R b=
√2R a więc i a=
√2R
13 kwi 17:10
Kasia: dziękuję bardzo
13 kwi 17:18
Le: przy schodzeniu na t, po podstawieniu zjadłeś potęgę przy R. wynik końcowy powinien być równy
a=√2R
13 kwi 23:46
Bizon: ... oczywiście
14 kwi 00:32