123
bolec:
13 kwi 16:12
bolec: UWAGA

zadanie gimnazjalne, bardzo łatwe chociaż jest troche rachunków z pitagorasa. i tu pojawia sie
moje pytanie ile znacie sposobów na obliczenie POLA tego trójkąta wpisanego w czworokąt?
13 kwi 16:12
bolec: no prosze nikt nie wie
13 kwi 16:30
Bizon:
Pitagoras tu niezbędny nie jest
| | 12x6 | | 6x6 | |
PΔ=122−2 |
| − |
| =144−72−18=54 |
| | 2 | | 2 | |
13 kwi 16:32
bolec: dlaczego tak ?
13 kwi 16:35
Bizon: ... a dlaczego nie? ... czyż Twój czworokąt nie jest kwadratem p boku a=12 ...?
13 kwi 16:41
:>: Od pola kwadratu odejmujesz pola trzech trójkątów
13 kwi 16:41