Bryły obrotowe, prosze o pomoc
Marta: Bryły obrotowe, prosze o pomoc
1.Pole powierzchni walca wynosi 702Pi cm2, a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80cm.
Oblicz objętość walca.
2.Przekątna prostokąta ma długośc 30 cm, a jego pole wynosi 432cm2. Oblicz objetość bryły
otrzymanej przez obrót tego prostokąta, do okola wiekszego boku.
3. tg kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy wynosi 43, a Pb wynosi
240pi cm2. Oblicz objętość stożka.
4. Ołowianą kule o polu powierzchni 300pi cm2 przetopiono na kulki o średnicy 1cm:
a) oblicz Pole powierzchni i objętość kulki
b) ile kulek otrzymano
prosze o pomoc:(
13 kwi 15:43
Rivi: Pole powierzchni = 2*πr2+2πrH=4πr2+2πrH=702πcm2
Obwód przekroju osiowego = 4r+2H=80cm
i mamy układ równań po prostu, liczmy r i H (>0) i liczymy : )
dasz radę? drugie za chwilę napiszę
13 kwi 15:48
Rivi: Pole powierzchni = 2*πr2+2πrH=4πr2+2πrH=702πcm2
Obwód przekroju osiowego = 4r+2H=80cm
i mamy układ równań po prostu, liczmy r i H (>0) i liczymy : )
dasz radę? drugie za chwilę napiszę
13 kwi 15:48
Rivi: 2.Przekątna prostokąta ma długość 30 cm, a jego pole wynosi 432cm2. Oblicz objętość bryły
otrzymanej przez obrót tego prostokąta, do okola większego boku.
czyli dłuższy bok=H
krótszy bok=2r
P=2rH=432
i z Pitagorasa (2r)2+H2=302
i tak samo, układ równań
13 kwi 15:55
Rivi:

3. tgα=
43, więc
h=4x
r=3x
L=5x (z Pitagorasa) (zał. x>0)
Pb=πrl=240π
rl=240
3x*5x=240
x
2=16
x=4
H=4*4=16
r=3*4=12
l=5*4=20
13 kwi 15:59
Rivi: 4. To r kulki masz średnica/2, r=0,5 cm. Jej pole i objętość po prostu wstawiasz do wzoru. A
ile wyjdzie małych =
VkuliVkulki 
tylko podstawiać do wzoru
13 kwi 16:01
marta: dziekuje
13 kwi 16:57
marta: jakos moze dam rade, choc z matematyki to leze, no ale dziekuje wogole za fatyke, i w miare
mozliwosci naprowadzenie mnie. moze jakos dam rade
13 kwi 16:58