Wojteq66:

Wiemy że AE=4 (bok trójkąta) oraz znamy kąt AED Musimy wyliczyć wysokośc trójkąta w podstawie
aby skorzystać później ze związku trygonometrycznego.
Możemy więc z tg60 obliczyć wysokośc (AD) ostrosłupa.
AD= 6
Bez problemu liczysz objętość
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| * |
| * AD =4√3*6 24√3 [j3] |
| | 3 | | 4 | |
Do pola powierzchni całkowitej potrzebne Ci są jeszcze krawędź DB oraz DE (wysokośc trójkąta
BDC)
| | a√3 | |
Pole podstawy wynosi |
| = 4√3 |
| | 4 | |
Natomiast żeby wyliczyć pole bocznej, musisz znać pola trójkątów ABD i ACD (są one takie same)
P
ABD=P
ACD= 4*6=24
Oraz pole trójkąta BCD
Do tego będzie potrzebna wysokośc trójkąta BCD, lczysz ją z tw. Pitagorasa:
6
2 +(2
√3)
2 = c
2
c
2= 48 => c= 4
√3
Więc Pole boczne to:
P
ABD + P
ACD + P
BCD=2*24 + 8
√3=48+8
√3
P
c= P
p + Pb= 4
√3 + 48+8
√3 = 48 + 12
√3 [j
2]
Mogłem się gdzieś walnąć