Proszę o rozwiązanie
g3nro: 1.Przekątne rombu maja 16 i 12. oblicz obwód i długość wysokości
2.oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8 cm
3.podaj równanie prostej prostopadłej do prostej o wzorze 4x−2y−1=0 przechodzącej przez punkt
p=(−3,2)
4.oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą y=2x+6 i osiami współrzędnych
5.podaj równanie prostej przechodzącej przez punkt p=(0,8) i oblicz środek odcinka AB A=(−1,3)
B=(3,7)
13 kwi 15:33
Bizon: ... a co to ... całą pracę domową tu wrzuciłeś? ... pomyśl troszkę sam ...
13 kwi 15:37
g3nro: drugie rozwiązałem

z resztą mam problem, a to jutrzejsza kartkówka... .
13 kwi 15:43
Pablo: 3.a1 x a2 = −1 − warunek prostopadłości
Wstawiasz punkt do równania y=ax +b ( za x=−3, a za y=2) otrzymasz b i masz gotowy wzór.
4.Narysuj wykres tej prostej, zaznacz miejsca przecięcia z osią OX i OY. Oznacz na rysunku h i
a. Odczytaj wartości i do wzoru na pole trójkąta.
5.Wstaw punkt do równania jak w 3. Środek odcinka liczysz ze wzoru, poszukaj w Internecie.
Tyle pomogę, dalej sobie myśl

.
13 kwi 15:47
g3nro: dzięki wielkie

ide sie z tym jeszcze pobawic
13 kwi 15:55
g3nro: a pierwsze zadanie ktoś potrafi zrobić?
13 kwi 16:33