punkty....
Amik: Punkty: A = (−3,1), B = (3,−2) i C = (1,4) są wierzchołkami trójkąta ABC. Z wierzchołka C
opuszczono wysokość CD.
a) wyznacz równanie prostej CD.
b) wyznacz współrzędne punktu D i oblicz wysokość CD.
13 kwi 15:18
Bizon:
1) napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2) napisz równanie prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt C
3) z układu równań tych prostych znajdziesz współrzędne punktu D
4) mając współrzędne punktów C i D obliczysz długość odcinka CD ...
13 kwi 15:35