stożek
Gosia: pole podstawy stożka jest równe 27π cm2 , a jego objętość 27π cm3. Wyznacz kąt między tworzącą
stożka a jego podstawą.
13 kwi 15:17
ha ha ha:

dane:
P = 27π cm
2
V = 27π cm
3
rozwiazanie:
P = πr
2 V =
1/
3 P * h
27π = πr
2/ :π 27π =
1/
3 * 27π *h
r
= 27 27π = 9π *h/ :9π
r = 3
√3 h = 3
ctgα=
r/
h
ctgα = 3
√3 /9
ctgα =
√3/3
α = 60
15 kwi 08:22
bartek: rozwiązanie niepoprawne, należy wyliczyć tangens a nie cotangens, wtedy chodzi nam również taki
sam wynik jednak sin alfa jest równy 30
11 mar 17:51