Oblicz V i Pb narysowanego stozka.
| 1 | ||
Pb = πrl V= | *Pp*H | |
| 3 |
| 5 | ||
sin60st = | ||
| l |
| √3 | 5 | ||
= | |||
| 2 | l |
| 10 | 10√3 | |||
l= | = | |||
| √3 | 3 |
| 10√3 | 50√3 | |||
Pb=π*5* | = | π | ||
| 3 | 3 |
| 5 | ||
tg60 = | ||
| H |
| 5 | ||
√3 = | ||
| H |
| 5√3 | ||
H= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 5√3 | 125π√3 | |||||
V = | πr2H = | π*25* | = | |||||
| 3 | 3 | 3 | 9 |
| 5 | ||
sin60 = | ||
| l |
| √3 | 5 | ||
= | |||
| 2 | l |
| 10√3 | ||
l = | ||
| 3 |
| 10√3 | 50π√3 | |||
Pb = πrl = π*5* | = | |||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
V= | *Pp*H | |
| 3 |
| 10√3 | ||
H2=( | )2 − 25 | |
| 3 |
| 10√3 | 100*3 | 100 | ||||
H2=( | )2 − 25 = | − 25 = | −25 | |||
| 3 | 9 | 3 |
| 1 | 1 | 100 | ||||
V= | *Pp*H = | *25π*( | −25) oblicz | |||
| 3 | 3 | 3 |