tangens
xXxXx: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 10, a tangens jednego z kątów ostrych tego
trójkąta równa się 2. Oblicz długość przyprostokątnych trójkąta.
zrobiłam już rysunek pomocniczy a boki a i b mogą wynosić a=8 b=4 tylko jak to teraz
potwierdzić obliczeniami?
13 kwi 12:51
Maciuś: jaki kąt tworzy jeden z tych kątów ostrych bo to jest istotne
13 kwi 12:56
Maciuś: | | a | |
aaa przepraszam moja pomylka. tgα= |
| =2 ⇔a=2b |
| | b | |
13 kwi 12:58
Maciuś: | 1 | |
| 2+a2=102 − i teraz wyliczasz pierwiastki |
| 2 | |
13 kwi 13:01
xXxXx: z obliczeń wyszło mi a=24 b=12 dobrze?
13 kwi 13:10
Maciuś: przeciwprostokątna musi byc wieksza niż przyprostokątne a<c, b<c i a+b>c zeby mozna bylo
skonstruowac jakikolwiek trojkat
13 kwi 13:13
Bizon: skoro a=2b .... to z PItagorasa 4b2+b2=100 5b2=100 b2=20
W warunkach zadania zatem b=2√5 a=4√5
13 kwi 13:27
xXxXx: to ja już nie wiem...
13 kwi 14:08
Bizon: czego Ty nie wiesz ... przecież to co wyliczyłać czyli a=8 b=4 c=10 nie spełnia Pitagorasa,
czyli trójkąt o takich bokach nie jest prostokątny ...
13 kwi 14:50