matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
asdsa:
√
(x−4)
2
+ (3x − 9− 3)
2
=
√
10
prosiłbym o rozwiązaniu tego równania, wynikami jest 3, oraz 5
13 kwi 12:38
Bizon:
(x−4)
2
+(3x−12)
2
=10 x
2
−8x+16+9x
2
−72x+144−10=0 10x
2
−80x+150=0 x
2
−8x+15=0 Δ=64−60
8−2
x
1
=
=3
2
8+2
x
2
=
=5
2
13 kwi 12:47