trójkąty
Misia: mam problem z zadaniem...
w trójkącie prostokątnym ABC dane są: kąt przy wierzchołku A=90stopni, AB=8, AC=6 Oblicz sinus
i cotangens kąta ABC.
czy może mi ktoś powiedzieć jak mam się do tego zabrać?
13 kwi 11:05
Bizon:

... radź sobie
13 kwi 11:13
Jak się masz i Zen64 i Nadek:
| | |AB||AC| | |
Wysokość w tym trójkącie h= |
| |
| | √|AB|2+|AC|2 | |
13 kwi 11:27
Misia: rysunek narysować umiem

chodziło mi o obliczenia
| | 4 | |
wysokość wyszła mi 4 |
| dobrze? |
| | 5 | |
a co teraz?
13 kwi 12:29
Godzio:
... a na co Ci wysokość

?
6
2 + 8
2 = c
2 ⇒ c = ...
13 kwi 12:37
Misia: nie wiem

myślałam, że to zadanie nie może być aż tak proste jak napisałeś Godzio
13 kwi 12:40
Jak się masz i Zen64 i Nadek:
Masz pan rację,panie Gadzio
13 kwi 14:36