miejsca zerowe
enaaa: miejscami zerowymi funkcji y = 4x
2 + bx + c są liczby 5 i −3, zatem:
a) b=2 i c=−8
b)b=−2 i c= −15
c)b=−8 i c=−60
d) b=8 i c=60
jak się zabrac za to zadanie

i która odp jest prawidłowa
13 kwi 10:57
rączszka: Jeżeli 5 i −3 są miejscami zerowymi, to można funkcję zapisać jako 4(x+3)(x−5). Teraz to wymnóz
i przyrównaj współczynniki do funkcji 4x2+bx+c, dostaniesz b i c.
13 kwi 11:01
enaaa: no teraz to już wszystko dla mnie jeasne, dzięki za pomoc
13 kwi 11:10
enaaa:
13 kwi 11:10