jak wyliczyc odległosc od prostej ?
cvb: Wyznacz współrzędne punktu należącego do paraboli y=2x2 , leżącego najbliżej prostej
4x−3y−4=0.
13 kwi 09:16
Maciuś: Ja bym po prostu narysował parabole f(x)=2x2 i prosta 3y=−4x+4⇔y=U{4){3)x−4
13 kwi 09:25
13 kwi 09:26
Bizon:
Maciuś już szaleje ... na całe szczęście do matury ma jeszcze lat kilka
13 kwi 09:58
Bizon:
odległość punktu od prostej okerślamy z
| | IAxo+Byo+CI | |
d= |
| gdzie (xo, yo) to współrzędne szukanego punktu P.
|
| | √A2+B2 | |
Punkt ten leży na paraboli spełnia więc jej równanie y
o=2x
o2 . a zatem:
| | I4xo−3*2xo2−4I | |
d= |
| aby funkcja d(xo) miała minimum współczynnik przy xo2 ma być
|
| | 5 | |
| | 6 | | 4 | | 4 | |
większy od 0 więc d= |
| xo2− |
| xo+ |
| ... szukamy minimum tej funkcji
|
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | −b | | 4 | | 5 | | 1 | | 2 | |
xw= |
| a więc dmin dla xo= |
| |
| = |
| ... więc yo=2xo2= |
|
|
| | 2a | | 5 | | 12 | | 3 | | 9 | |
13 kwi 10:27
cvb: witaj Bizon oczywiscie wynik jest dobry

, ale mam pytanie , o co chodzi z tym
współczynnikiem x
02 , czemu musi byc wiekszy od 0 i o co chodzi z ta parabola
| | 6 | | 4 | | 4 | |
d= |
| x02− |
| x0+ |
| ? dzieki za rozwiazanie |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
13 kwi 14:14
Bizon:
| | I4xo−3*2xo2−4I | |
d= |
| ... zauważ, że w liczniku masz moduł wyrażenia.
|
| | 5 | |
Jak wiesz rozpisać go można na dwa sposoby ... ale dla −6x
o2+4x
0−4>0 parabola ma maximum
(ramiona w dół)
13 kwi 14:41
cvb: aha juz rozumie , dzieki
14 kwi 16:54
kachakucz: na prostej o rownaniu y=2x wyznacz punkt b lezacy najblizej punktu a(3,0)
21 mar 09:17