leże i kwicze, błagam o pomoc.
Olo: Błagam, o pomoc. Nie zdarze zrobic tych zadan juz na zaliczeniu jutro.
1. Oblicz pole całkowite czworościanu foremnego o krawędzi podstawy 3 cm.
2. Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi postawy 6
cm i krawędzi bocznej 5 cm.
12 kwi 23:53
Aska: 1. Pc = a2√3
a = 3 cm
Oblicz.
12 kwi 23:59
Olo: 1. pole− 9 √3
a co z drugim?
13 kwi 00:02
13 kwi 00:03
Olo: żeby zrozumieć potrzebuje podobnego zadania, jeśli masz 3 sek żeby takie znaleźć tam i dac mi
linka bede wdzieczny.
bo siedze aktualnie nad innym zadankiem, proszę..
13 kwi 00:05
Aska: 2.
Pc = 4*a*h + a2
h = 4 cm
a = 6 cm
13 kwi 00:06
13 kwi 00:10
Eta:

|OC|=
12a
√2= 3
√2
z tw. Pitagorasa w ΔOCW H
2= 5
2 −(3
√2)
2 = 25 −18 =7 , to H=
√7
z tw. Pitagorasa w ΔOEW : h
b2= 3
2+(
√7)
2 = 9+7=16 , to h
b= 4
podstaw teraz dane i dokończ .......
13 kwi 00:20