jki
jij: Uzasadnij, że suma kwadratów trzech dowolnych, kolejnych liczb naturalnych parzystych podzialna
przez 3 daje resztę 2.
3[(2n)2 + (2n+2)2 + (2n+4)2] + 2 = 3(12n2 + 24n + 20) + 2 = 36n2 + 72n + 62
Δ<0 , co robię źle?
12 kwi 23:12
Godzio:
| | 2 | |
(2n)2 + (2n + 2)2 + (2n + 4)2 = 3( .... ) + |
| |
| | 3 | |
Coś takiego powinno wyjść, to jest dowód
12 kwi 23:15
12 kwi 23:15
jij: ahhhh...
Juz wiem co mam zrobic

Dzięki bardzo
12 kwi 23:20
cvb: ej godzio mógłbys to jakos rozpisac to zadanie ?, bo ja zawsze mam problemy z pojeciem tego
typu zadan
13 kwi 10:58
Godzio:
(2n)
2 + (2n + 2)
2 + (2n + 4)
2 = 4n
2 + 4n
2 + 8n + 4 + 4n
2 + 16n + 16 =
| | 2 | |
12n2 + 24n + 20 = 12n2 + 24n + 18 + 2 = 3(4n2 + 8n + 6 + |
| ) |
| | 3 | |
13 kwi 11:00