procent składany
troy5.: 1. Kupiono na raty sprzęt za 7800zł. Pierwsza rata wynosi 1200zł a każda następna jest o 100zł
mniejsza od poprzedniej. Ile będzie rat i ile wyniesie ostatnia rata?
2. Kredyt w wysokości 12 000zł oprocentowany jest na 12%. Okres spłaty wynosi 5 lat. Co miesiąc
| | 1 | |
spłacana jest |
| kredytu plus odsetki od aktualnego zadłużenia i raty tworzą ciąg |
| | 60 | |
arytmetyczny. Oblicz dwie pierwsze raty oraz wartość kredytu.
3. Kwotę 2000zł wpłacono na lokatę terminową trzymiesięczną. Po Półtora roku wypłacono
2186,88zł. Oblicz oprocentowanie lokaty.
4. Wpłacasz miesięcznie na książeczkę systematycznego oszczędzania po 200zł. Oprocentowanie
wynosi 9%. Oblicz kapitał po trzech latach oszczędzania.
Co do 3 mam pomysł, mianowicie.
2000 − 2186,88 = 186,88
186,88 / 2 = 93,22
93,22 / 2000 = 0,04661
0,04661 * 100 = 4,7%
Mam racje?