Może być ?
Black Cherry: log12 + log12 8 + log12 9 =
log3 1/2 + log3 14/15 + log3 10/21 =
log 0,12 − log 0,3 + log 25 =
log0,2 0,3 − log0,2 0,5 − log0,2 15 =
− liczby złączone z log są małe i na dole, niewiem jak się robi małe liczby więc sorry. xD
− 10/21 te liczby to ułamki
Prosze o Pomoc . ; ) Długo nad tym siedziałam i nie kapłam tego . . .
12 kwi 22:44
kachamacha: co jest przy pierwszym logarytmie?
12 kwi 22:46
kachamacha: czyli jest tak:?
log12?+log128+log129=
12 kwi 22:47
Black Cherry: O właśnie tak . ; )
12 kwi 22:48
kachamacha: jesli jest suma logarytmów to mnożysz liczby przez siebie np.
log126+log125=log1230
a w odejmowaniu−dzielisz
12 kwi 22:50
Black Cherry: Czyli to tak się robi, hm ? Kurde a ja tu myśle i myśle, heh .
12 kwi 22:52
Black Cherry: A wiesz co z tym logarytmem pierwszym trzeba zrobić ? No bo w dwóch jest liczba a w pierwszym
nie . . .
12 kwi 22:53
kachamacha: na moje oko coś przoczyłes i pasuje że może być 2 bo wtedy wyjdzie log12144=2
(bo 2*8*9=144)
12 kwi 22:54
12 kwi 22:56
Black Cherry: Nie, nie . Ja już na Zadane.pl byłam i szukałam . ; ) Mam troszke inne działanie . ; ) Huh, no
to musze nad tym pomyśleć bo masakra z tą Matmą . . .
12 kwi 22:58
Black Cherry: Oj, Dzięki . ; D
12 kwi 22:59
Black Cherry: log12 + log12 8 + log12 9 =
log3 1/2 + log3 14/15 + log3 10/21 =
log0,2 0,3 − log0,2 0,5 − log0,2 15 =
− liczby złączone z log są małe i na dole, niewiem jak się robi małe liczby więc sorry. xD
− 10/21 te liczby to ułamki
Pomoże ktoś z tym ? ( ;> − Dzięki wielkie za trzeci przykład . ; D )
12 kwi 23:15