matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Muszka:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu geometrycznego, wiedządz że a1=25, q= −3, an=2025
12 kwi 22:18
:>:
a
n
= a
1
* q
n−1
2025 = 25 * (−3)
n−1
/ : 25 81 = (−3)
n−1
(−3)
4
= (−3)
n−1
n = 5
12 kwi 22:36